Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

Elektryka szyb i lusterk nie działa.

Moderatorzy: piotii, miranda

Elektryka szyb i lusterk nie działa.

Postprzez Kapelusznik » 26 cze 2014, o 13:30

Witam, proszę o pomoc, niedziałają przednie szyby oraz ustawianie lusterek.
Bezpiecznik w przedziale bagażnika nr 1 25A jest dobry.
Gdzie mam szukać, od czego zacząc tak aby przysłowiowo nie rozbierać pół auta.
Kapelusznik
Kierowca

Re: Elektryka szyb i lusterk nie działa.

Postprzez Norged » 26 cze 2014, o 14:55

Zdjąłbym boczek drzwiowy i sprawdził czy wtyczki nie są zasniedziałe, zanieczyszczone - te od przycisków sterujących elektryką okien i lusterek.
Norged
Kierowca

Silnik: 1.6 Z16XEP

Postprzez Kapelusznik » 26 cze 2014, o 17:47

Dzięki za odpowiedz, zdiołem ten boczek, niewiele mi to dało, styki w wtyczce nie sa zasniedziale.
Nie wiem od czego zacząć, nie mam wiedzy na ktorym pinie ma być napięcie odpowiedzialne za sterowanie, jaki jest kolor tego kabelka, do kąd/skąd on idzie, czy jest jakiś gdzies w samochodzie sterownik tych szyb, itd.
Próc instalację odtak by zobaczyć nie ma raczej sensu.
W opisach bezpieczników piszę że za szyby jest odpowiedzialny bezpiecznik nr1, na bezpieczniku tym jest caly czas napięcie, na moje podejrzenia napięcie powinno pojawiać się po właczeniu zapłonu, nie wiem może jest tak że do sterowania szyb jest uzywane 2 obwody czyli sterowniczy(sygnalowy,malopradowy) oraz wykonawczy, czyli główny prad który napedza silniczki. Ehh... nic nie wiem i jestem nadal w czarnej d... :(
Kapelusznik
Kierowca

Postprzez szmic » 26 cze 2014, o 19:20

Sprawdź jeszcze połączenia drzwi-słupek, może być przetarty przewód.
szmic
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Postprzez Kapelusznik » 26 cze 2014, o 21:27

Przewód dzwi -słupek jest napewno dobry.
Ale co następuje, może się komus przyda, mianowicie:
Do działania elektrycznych szyb jest używane 2 obwody,inaczej 2 zasilania, jeden sterowniczy, drugi roboczy, za roboczy odpowiada zasilanie przychodzace od bezpiecznika nr1 w bagazniku, za serowniczy obwod niestety póki co nie wiem, ale jest to podejrzewam prawdopodobnie któryś z bezpieczników 7,5 A na którym napiecie pojawia się gdy kluczyk jest w pozycji zapłon.

Teraz najważniejsze pytanie do speców:
Z której skrzynki bezpieczników jest zasilany panel przycisków szyb/ustawiania lusterk.
Wiem że zasilanie ma być na czarnym przewodzie,29 pin w kosce. Po podłaczeniu "sztucznego" zasilania w to miejsce pojawia się podswietlanie oraz szybki z lusterkami działają poprawnie, pojawia sie również podswietlanie na przycisku od pasażera więc wynika z tego ze przewód słupek-dzwi jest dobry.
Niestety nie wiem skąd przychodzi czarny przewód zasilajacy owy moduł przyciskow. Wiec wielka prosbą o podanie, niechcę bez potrzeby rozbierać auta, tym bardziej że projektanci się niepopisali i wiele pierdół ulega uszkodzeniu podczas takich rozbiórek.
Kapelusznik
Kierowca

Postprzez szmic » 26 cze 2014, o 22:01

Są dwa warianty bezpieczników w komorze silnika - moduł UEC np. może być bezp. nr 33 w zależności od UEC, reszta idzie z tyłu z REC o ile go masz, bo może jest inna puszka, bezp. nr 1 i warto sprawdzić nr 18, na forum jest pełna rozpiska bezpieczników. Czy jesteś w 100% pewien ze przewody w wychodzące z drzwi do połączenia -wtyczki w słupku są ok.
szmic
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Postprzez Kapelusznik » 28 cze 2014, o 15:22

Wynika z tego że coś jest uszkodzone w elektronice modułu bezpieczników.
Ja sobie poradziłem z tym w inny sposób: do płytki na której są wlutowane zaciski bezpiecznikow przylutowalem kabelek- na wyjscie bezpiecznika nr 15. Następnie wywiercilem malutki otworek w obudowie modułu i kabelek wyprowadzilem na zewnatrz.
Następnie czarny kabelek z dolnego zlacza (pin nr6) przeciołem, dolutowałem do niego kawalek kabelka i skreciłem z tym uprzednio wypuszczonym(kiedys może zamiast skrętki zrobie to na konektorek) w puste pole nr 15 dalem bezpiecznik 5A.

Zatem jesli ktos sprawdzi wszystkie bezpieczniki i bedą dobre to niech najpierw sprawdzi obwód na czarnym kabelku z 6 pinu z dolnej wtyczki (przylaczanej do niebieskiego gniazda) sprawdzić czyli poprostu "wpuscić" tam napięcie, mozna przez jakaś 5watową zarówke dla bezpieczenstwa, oczywiscie uważając by czasem sie niepomylic i niewpuscić napiecia do innego konektora aby czegoś sobie niepopalić . Jesli podswietlanie na przyciskach dzwi się pojawi to już przyczyna bedzie znana. Mozna to diagnozować testerem u speca i ewentualnie wymieniać sterownik, a i można zrobić to tak ja zrobilem :)
Kapelusznik
Kierowca

Powrót do Karoseria, wnętrze, elektryka nadwozia