Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

wyłączenie kątrolki silnika

Moderatorzy: piotii, miranda

wyłączenie kątrolki silnika

Postprzez pielu » 11 sie 2014, o 20:10

Witam, mam problem z moją astrą. Chodzi o to że zaświeciła mi się kontrolka silnika. Mechanik po podłączeniu do komputera powiedział że to problem z modułem sterującym klapkami kolektora. Poza paleniem się kontrolki samochód działa normalnie. Chciałbym się zapytać czy da radę wyłączyć tą kontrolkę?
pielu
Kierowca

Silnik: 1.9 CDTI Z19DT

Re: wyłączenie kątrolki silnika

Postprzez sparspar » 12 sie 2014, o 07:32

Co ty wygadujesz...wylaczysz kontrolke a co z klapkami? ...najpierw je usun a potem na programowanie-jak w ten sposob chcesz usuwac swoje usterki . I tego wszystkiego za 50 zl nikt Ci nie zrobi....pozdr.
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez pielu » 12 sie 2014, o 08:47

ale klapki działają bo wymieniałem cały kolektor i właśnie po jakimś czasie po wymianie włączyła mi się ta kontrolka
pielu
Kierowca

Postprzez mateusz » 12 sie 2014, o 19:20

to widocznie masz gdzies indziej blad. kontrolke moze i da sie wylaczyc ale jesli bd jakas powazniejsza awaria i oswieci ci sie kontrolka to bedzies wiedzial a jak ja wylaczyc to nie bedziesz niczego swiadom. metoda gaz hamulec. poelcam sprawdzic bledy ;)
mateusz
Weteran

Postprzez pielu » 13 sie 2014, o 11:18

jedyny błąd to jest właśnie tego modułu klap wirowych ale one działają dobrze. Jak go skasuje to dalej się włącza.
a jak wyłączyć tą samą kontrolkę?
pielu
Kierowca

Postprzez sparspar » 13 sie 2014, o 14:31

Aby wyłaczyc to najpierw musisz usunąc klapki a potem do serwisu gdzie usuwaja dpf albo egr- tam ci przeprogramują komputer
Inaczej sie nie da i dziwi mnie to , że mechanik tego nie powiedział Ci a poza tym, nastepnym razem jak o coś bedziesz pytał to podawaj na forum numery błedów-bo inaczej nikt nie bedzie z Toba rozmawiał na forum i napisz dlaczego wymieniałeś kolektor- z ciekawości i czy kupowałeś nowy

ps. i jedz do innego mechanika , który poradzi sobie bez usuwania klapek- może to byś jakas pierdoła zwiazana z silniczkiem czy listwą... itp
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez pielu » 13 sie 2014, o 17:51

Zaczęło się od tego że urwała mi się listwa na kolektorze i zdecydowałem się wymienić cały kolektor na taki http://www.kolektorycdti.pl/
Potem wymieniłem przepustnice, a teraz zapaliła mi się ta kontrolka silnika i nie pamiętam jaki był numer błędu wiem że chodziło tylko o sterowanie tymi klapami.
Teraz żeby się dostać do tego modułu który steruje tymi klapkami znowu trzeba by było wyjąć cały kolektor co wiąże się z bardzo dużą pracą. Ja chciałem to rozwiązać jakoś szybciej ale widze ze sie nie da.

pozdr
pielu
Kierowca

Powrót do Karoseria, wnętrze, elektryka nadwozia