Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

Sam Rozładowuje akumulator

Moderatorzy: piotii, miranda

Sam Rozładowuje akumulator

Postprzez elmer » 22 wrz 2014, o 13:56

Witam ,cześć,
Będę wdzięczny za wszelką poradę w następującej sprawie.
Moje auto GTC 2007 1,3 Cdti ( wersja belgijska )

Koło 2 tygodni temu po raz pierwszy rozładował mi sie akumulator ( auto go rozładowało albo on sam z siebie ) w kazdym razie stało się to w 8 h ( postoju pod pracą)
po pomiarze miało 0,3 V :( po uruchomieniu od kabli a później ładowaniu w warsztacie stwierdzono że akumulator zachowuje pełną sprawność (pojemność i trzyma napięcie) auto z kolei nie gubi prądu, a prąd ładowania powyżej 13,5 V . W maju był wymieniony akumulator i alternator ( w skutek pękniętego paska)
Dzisiaj niestety ponownie po nocy czyli 10 h postoju ( aku nie jest w stanie podnieść centralnego zamka) ( na 100% jak wyłączałem auto to wszystko było wygaszone a aku miał 12,4 V bo od pierwszego zdarzenia to monitoruje)
Biorąc pod uwage to wszystko trzeba założyć że w jakimś momencie coś włącza się samo w aucie i zaczyna rozładowywać tylko co ? ten cholerny silniczek od nawiewu który co jakis czas sobie terkocze ? ale on inie był by w stanie rozładować aku do 0 w takim czasie ? Posiadam również tą nieszczęsną dodatkową grzałkę ale też monitoruje to czy się załącza itp.
Druga opcja którą rozważam to że akumulator jest lichy ( Varta) tylko jak go reklamować jak po pełnym ładowaniu trzyma napięcie.
Help ;)
W razie co będę wdzięczny za namiar na dobrego elektryka w okolicach Warszawa Okęcie. ;)
elmer
Klubowicz

Silnik: 1.3 CDTI Z13DTH

Re: Sam Rozładowuje akumulator

Postprzez marcinzorg » 22 wrz 2014, o 15:57

Witam.
U mnie akumulator padał co drugi dzień bez jeżdżenia. Przyczyną rozładowywania akumulatora była mokra wykładzina podłogowa. Była tak mokra ze masowa przewody które są między płytą podłogową a wykładziną. Lukni czy nie masz wody pod wykładziną (pod gąbką wygłuszającą).
marcinzorg
Klubowicz

Silnik: 1.6 Z16XER

Postprzez miranda » 23 wrz 2014, o 08:30

elmer napisał(a):tylko jak go reklamować jak po pełnym ładowaniu trzyma napięcie.

Napięcie to może sobie trzymać. Podstawą do reklamacji jest test obciążeniowy. Jak wykaże brak mocy rozruchowej to reklamacja wygrana.
A tak na marginesie. Hasło znikającego prądu z aku też przerabiałem. Testy baterii pozytywne, brak przebić w aucie. Po kilkudniowym postoju nie odpala. Po długich bojach udało się wcisnąć reklamację. Wstawili w zamian Boscha i wszystko ok. A ten reklamowany to Varta. Ale to pewnie zbieg okoliczności...
miranda
Moderator

Postprzez elmer » 24 wrz 2014, o 11:38

Podsumowanie na chwilę obecną. Pod dywanami i wygłuszeniami suchutko , masy które są tam po przykręcane też czyściutkie ładnie poodkręcane.
Co do akumulator to za pierwszym razem jak padł to miał 0,3 V co było dla mnie dziwne bo nawet lampką ciężko rozładować tak aku kilka godzin. Panowie z warsztatu który montowali i sprzedawali ten akumulator (ładowali go 12 h ) i testerem robili próbę ( rzekomo wszystko ok ale im nie zależ na reklamacji więc mogli ściemniać lub nie potrafią)
Wczoraj odpaliłem z kabli i pojechałem do innego elektryka (aku miał 9V przed podłączeniem kabli) zobaczymy co on wskóra , starszy elektryk ale wiele lat pomagał wiec może uda sie mu cos namierzyć w samym samochodzie.
elmer
Klubowicz

Silnik: 1.3 CDTI Z13DTH

Postprzez miranda » 24 wrz 2014, o 13:05

elmer napisał(a):bo nawet lampką ciężko rozładować

Zgadza się. W tak krótkim czasie... :shock:
Albo jest gdzieś w samochodzie jakiś bardzo duży upływ prądu albo pozostaje aku.
miranda
Moderator

Powrót do Karoseria, wnętrze, elektryka nadwozia