Witam wszystkich. Z problemem borykam się od roku. Jest to strasznie denerwujący objaw, który bardzo psuje komfort jazdy. Problem wygląda następująco:
Astra H GTC A17DTR 125km remap na 152km
Przy nagłym dodawaniu i odejmowaniu gazu czuć stuk silnika, jakby był luz miedzy silnikiem a napędem. Gdy dodaję gazu jest opóźniona reakcja w przeniesieniu na napęd ( ja tak to odczuwam ), depnięcie - luz/stuk - reakcja. Przy odejmowaniu odwrotnie. Byłem w Aso, kilka razy na szarpakach, wszędzie wzorowo, przeguby zawieszanie, u elektryka kilka razy, zero błędów, jeździliśmy również 2x z kompem.
W aucie wymienione poduszki silnika, rok temu rozrząd, niedawno dwumas + sprzęgło, czyszczone przeze mnie ogr + przepustnica wraz z rurą u dołu, wymieniony wąż między turbo a intercoolerem oraz na dniach zawór od pompy CR - SCV.
Nie mam już głowy i nerwów. Dodam jeszcze, że że przy puszczaniu sprzęgła bierze ono bardzo agresywnie, jakby od razu strzał i również przy wysprzęglaniu, gdy jadę i wciskam sprzęgło to odczuwam coś takiego, jakby obroty silnika wracały nagle w dół, szarpnięcie silnikiem z wysokiego momentu obrotowego nagle na mały bez jakiekolwiek elastyczności. Wymieniłem również ori czujnik położenia pedału sprzęgła, nic.
Objawy te zacząłem odczuwać od stycznia 2014 roku.
I teraz nie wiem, czy stało się to po programie, czy po wymianie rozrządu ( sięgając pamięcią bardziej po tym ) czy też zrobiła się jakaś inna, trudna do wykrycia usterka? POMOCY!
Chip tunning był robiony poprzez V-techa 05.012015
Rozrząd parę dni po chipie 21.01.2014
Z niecierpliwością czekam na jakiekolwiek opinie. Pozdro.