Astra 3 forum Astra H forum

Opel Astra H forum

Przebieg Opel Astra 3 forum gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Cz�ści do Opla Astra H Profesjonalne odzyskiwanie danych

Brak reakcji na pedał przyspieszenia

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Brak reakcji na pedał przyspieszenia

Postprzez DaRu » 24 wrz 2016, o 15:37

Dzisiaj dwukrotnie przydarzył mi się taki oto przypadek. Silnik 1.7DTH. Podczas jazdy w mieście nagle zapaliły mi się kontrolki: samochód z kluczykiem oraz kontrola trakcji. Auto przestało reagować na pedał gazu a obroty na biegu jałowym wzrosły do ok 1300-1400. Po ponownym uruchomieniu silnika kontrolki zgasły a wszystko wróciło do normy. Problem pojawił się ponownie po ok 15 min podczas szybszej jazdy poza miastem. Musiałem zjechać na pobocze i ponownie uruchomić auto. Po dojechaniu do domu zaczytałem błędy. Błędów brak. Czy ktoś wie co to takiego?
Dodam, ze silnik nie gaśnie. Pracuje normalnie, tylko na nieco wyższych obrotach. Nie działa jednak pedał gazu.
DaRu
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Re: Brak reakcji na pedał przyspieszenia

Postprzez drahe » 24 wrz 2016, o 20:27

Zacznij od tego:
http://astra-3.pl/usterka-astra-h-brak- ... al-gazu#up

Odczyt błędów też by się przydał.
drahe
Weteran

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez drahe » 25 wrz 2016, o 12:00

DaRu napisał(a): Po dojechaniu do domu zaczytałem błędy. Błędów brak. Czy ktoś wie co to takiego?
Dodam, ze silnik nie gaśnie. Pracuje normalnie, tylko na nieco wyższych obrotach. Nie działa jednak pedał gazu.

Jak zapaliła się kontrolka od ESP to błędy w którymś module są na pewno

Czym czytałeś błędy?
drahe
Weteran

Postprzez DaRu » 25 wrz 2016, o 15:46

Dzięki za szybka odpowiedz. Błędy zczytuję SDPROG z ELM327. Być może zniknknęły z chwilą wyłączenia zapłonu. Zrobiłem sprawdzenie przekaźników i bezpieczników w skrzynce bezpieczników. Do ECU się nie dobierałem na razie. Wtyczki przy samym pedale przyspieszenia tez nie wyciągałem. Poruszałem nią nieco i ponownie zabezpieczyłem i na razie jest ok. Zrobiłem ok 100km i nic się nie działo. Zastanawia mnie jednak wskazanie poziomu przepustnicy. Podłączyłem na stałem ELM327 i na bieżąco monitoruję dane. Otóż: Podczas jazdy wskazania otwarcia przepustnicy są różne, co jest normalne. Gdy odpuszczam gaz i na biegu dojeżdżam do skrzyżowania, wartość to 12% i to jest moim zdaniem ok, ale... na biegu jałowym otwarcie przepustnicy wyświetla się na poziomie 72%! Inna sprawa to fakt, że im mocniej wciskam gaz tym wskaźnik procentowy otwarcia przepustnicy jest niższy. Tzn. gdy np. wciskam gaz do dechy, to poziom otwarcia przepustnicy wyświetla na ok 20%. Gdy gaz wciskam delikatnie to otwarcie wynosi nawet 80%. Tak jakby było to wyskalowanej odwrotnie. Czy to normalne?
Druga sprawa to fakt, że wskazanie otwarcia przepustnicy nie zmienia się gdy silnik jest wyłączony a ja naciskam gaz.
W innych autach (Ford fiesta, w polo, chrysler) w których sprawdzałem ten parametr, wskaźnik otwarcia przepustnicy działa już po włączeniu zapłonu, bez uruchamiania silnika. W moim opelku, muszę uruchomić silnik. Czy to tez jest normalne?
DaRu
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Postprzez sparspar » 2 paź 2016, o 20:51

Ostrzeżenie!
Załączniki
02102016.jpg
02102016.jpg (26.38 KiB) Przeglądane 7822 razy
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Powrót do Napęd, silniki diesla